Chcete uvariť výnimočný obed? (Tipy na netradičné kuchárske knihy)

0
1404

Nuž čo tak dať si obľúbené jedlo Svätého Otca, inšpirovať sa receptami rehoľnej sestry či dokonca tým, čo jedli ľudia, ktorých poznáme z Biblie? Zdá sa vám to nemožné?

Je to celkom jednoduché. Pretože aj kresťania dokážu pripraviť skvelé kuchárske knihy. Nielen modlitba, ale aj jedlo je to, čo nás doma často spája. Je to čas, keď sa spolu rozprávame a zdieľame svoje radosti i ťažkosti. A tieto chvíle si môžeme urobiť ešte výnimočnejšími. Je príjemným osviežením naservírovať pri spoločnom nedeľnom obede bravčové na pive s bavorskými knedličkami, ktoré obľubuje pápež Benedikt XVI. Obed sa odrazu stane akosi slávnostnejší a aj téma pri rozprávaní je výnimočnejšia. Rovnako sa stane neobyčajným aj obed, keď si napečieme púštny chlieb. Aj takto sa dá deťom aj nám dospelým priblížiť Sväté písmo, pretože pri takomto jedle sa nevyhneme debate o časoch Abraháma, Mojžiša i Ježiša. No a nedáme si po výbornom obede aj fajnový zákusok? Sestra Anastázia nás očarí nejedným svojím receptom na koláčik, ale aj inými dobrôtkami.

Už aj pri písaní týchto riadkov sa teším ako, nabudúce prekvapím moju rodinku, ale aj známych, výnimočným receptom. Ak sa nebojíte trošku zaexperimentovať aj vo vašej kuchyni, pozývam vás k nahliadnutiu do týchto veľmi zaujímavých vyskúšaných kuchárskych kníh. Môžem vás ubezpečiť, že nájdete v nich aj recepty, ktoré zvládne i začiatočník. No zároveň získate aj také, ktoré isto inšpirujú aj skúseného kuchára.

Vatikánska kuchárka

Vďaka tejto knihe budete môcť nielen chutne navariť, ale aj nazrieť do každodenného života vo Vatikáne. Domov pápeža uvidíte najmä vďaka fotografiám, ktoré vám priblížia život za stráženými múrmi Vatikánu. Kniha obsahuje nemálo zozbieraných jednoduchých aj zložitejších receptov. Ako hovorieval už rímsky filozof Seneca: „Bene est Homini, si Palat bene est!“ „Človek je šťastný, pokiaľ má šťastné brucho!“ Aj u tradičnej ochrany pápeža – švajčiarskej gardy – zastáva gastronómia vysoké postavenie. Spolu s nimi budeme sprevádzať cirkevných hodnostárov pri ich obľúbených jedlách.

S Abrahámom za stolom

Ak sa chcete inšpirovať tým, čo jedli Abrahám, Mojžiš, Dávid, Eliáš, Tobiáš alebo sám Pán Ježiš, tak je tu aj takáto možnosť. Existuje totiž kniha receptov z Biblie. Recepty z Biblie sú nielen zaujímavé, ale aj chutné, zdravé a výživné. Skutočne ich varili naši predkovia pred tisícimi rokmi. Pridanou hodnotou tejto kuchárky sú citáty z Biblie, v ktorých sa o tom-ktorom pokrme dočítate. Obohatí vás aj predstavenie biblických osôb, vysvetlenie pojmov, vykreslenie situácií a zvykov z čias vzniku a používania predkladaných receptov. Recepty nie sú náročné na prípravu a sú z dostupných surovín.

Recepty sestry Anastázie

A napokon, ak máte chuť na ovocný koláčik či inú špecialitku od sestry Anastázie, tak sú tu jej famózne recepty aj v knižných podobách. Táto skromná rehoľná sestra nechce robiť žiadnu revolúciu v kuchyni, pri svojich receptoch sa snaží vychádzať z tradícií a jej kuchárske knihy sa stali v Poľsku bestsellerom. Do poľských domácnosti sa dostalo už viac ako 4 milióny kníh s jej receptami. No rovnako sú jej recepty populárne aj za hranicami. Tak načo máte práve väčšiu chuť? 102 ovocných zákuskov sestry Anastázie,  173 špecialít sestry Anastázie alebo 153 zaváranín a mäsových jedál sestry Anastázie ?

Viac kresťanských kníh nájdete na Zachej.sk.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno