Mama z fary: Nevidel niekto môj čas? Stratila som ho!

2
1541

Ešte ráno sme sa videli, tešila som sa z toho, čo všetko ma čaká, čo má pre mňa Boh pripravené… Potom sa to rozbehlo: raňajky, deti do škôlky, upratať dom… a kdesi medzi varením obeda a vkladaním riadu do umývačky sme sa proste minuli. Je to len malý moment, keď zrazu zistíte, že ho nemáte, no prenikne vás skrz naskrz a odrazu ste v strese. Nič nie je tak, ako by malo byť!

Je dôležité, aby sme sa vždy znova vydávali Bohu, viac a viac túžili po Jeho blízkosti, túžili po Jeho vedení, po Jeho rozhodnutiach v našom živote, duchovne rástli. K tomu je potrebné počúvať Jeho hlas a vytrvať na kolenách (Bez prestania sa modlite. – 1 Sol 5,17). Čas na kolenách hlboko zasahuje do kvality celkového môjho času. Tam mi Boh hovorí, čo si myslí o tom, čo žijem, ukazuje veci, ktoré chce On sám zmeniť, ukazuje mi ľudí v inom svetle. Tam sa riešia všetky rozhodnutia, ktoré budem cez deň robiť. Dnešná uponáhľaná doba nám berie čas na odpočinok, ktorý Boh stvoril, aby mohol byť s nami a my s Ním. Nedajme si ho. Tento čas je nesmierne dôležitý! Ako vyzerá tvoj duchovný život? Ak sa nebojíš byť osamote a v tichu pred Kristom a dovolíš, aby ťa formoval, On bude riešiť aj tvoj čas.

Ak svoj čas neskrotíme, bude nám plynúť pomedzi prsty bez toho, aby sme si vôbec všimli, do čoho sme ho investovali. Ak si ho cielene nerozplánujeme, urobí z nás vlečených ľudí, alebo zrazu zistíme, že ho niet. Čas treba skrotiť! Ako? Jednoducho. Svoj „plán dňa“ prehodnoťme s Bohom na kolenách! Vydajme mu ho do rúk, On vie, čo s ním!

Niekoľko princípov neskroteného času:

Neskrotený čas plynie smerom k mojim slabostiam

Každý vie, čo je jeho slabosťou! (S manželom sme v istom období odstránili televízor z obývačky a prestal nám chýbať. Neznamená to, že nemáme prehľad o svete a že sme proti všetkým filmom… Iba si strážime čas. Vytvoril sa nám tak priestor pre iné, požehnanejšie chvíle: pre rozhovory s priateľmi a rodinou…)

Ak robíš akúkoľvek činnosť, ktorá ťa baví, no máš sklon jej podľahnúť, urob opatrenia, ktoré by zabránili, aby sa tvoj čas neskrotene míňal. Časovo ich obmedz, alebo si daj záväzok, ktorý by ti pomohol kontrolovať čas.

Neskrotený čas podlieha vplyvu dominantných ľudí v mojom okolí

Ak máme čas, ktorý nie je jasne rozplánovaný, môže sa nám stať, že s ním začnú hospodáriť ľudia, ktorým nepatrí. (Šéf, ktorý bude tlačiť, aby sme brali viac nadčasov, pretože to bude výhodné predovšetkým pre neho. Alebo tzv. priatelia, pri ktorých máte pocit, že ak nepomôžete vždy, keď to potrebujú, úplne vás odpíšu…)

Tvoj čas je Božím darom a Boh ťa urobil nad ním správcom!

Nedovoľ, aby o ňom rozhodoval niekto iný!

Neskrotený čas sa podriaďuje vplyvu nepredvídateľných okolností

Veľakrát sa v živote správame, ako keby sme nemali na výber. Verím tomu, že vždy máme na výber! Máme na výber, či budeme žiť život tak ako príde, alebo ho budeme žiť najlepšie ako sa len dá! Či sa budeme pýtať Boha, čo máme robiť, žiadať Ho o pomoc pri rozhodnutiach, aby nás viedol, alebo sa budeme správať, ako keby žiadne rozhodnutia neboli a podľahneme každej situácii, ktorá sa naskytne.

Nekonaj, ako keby si sa nemohol rozhodnúť, čo budeš robiť!

Neskrotený čas býva investovaný do vecí, ktoré si získavajú verejné uznanie

Stalo sa nám, že sa od nás žiadalo, aby sme boli účastní naraz dvoch „akcií“: Stretnutie v obci so seniormi a o hodinu neskôr iné stretnutie v dedine vzdialenej 60 km. Krátko pred skončením jedného sme teda odišli na to druhé. Keď sme sa vracali uštvaní domov, úprimne sme si museli priznať, že sme sa na tu druhú akciu išli iba ukázať a ak by sme ostali na prvej, mohol nás Boh použiť k rozhovorom…

          Ži ako človek vedený Kristom!

Ako znova získať svoj čas?

Musím vedieť, kedy a za akých okolností je moja práca najefektívnejšia

Zistila som, že najviac básní napíšem od septembra do marca. V letných mesiacoch nám to zas viac „myslí“ organizačne. Podobne je to s efektívnym využitím týždňa: V pondelok máme po nedeli s manželom voľnejší deň a tak som v utorok úplne „nažhavená“ na prípravu výkladu, ale ešte nie som celkom pripravená na to, aby som viedla nejaký vážny pastorálny rozhovor. Niektorí študenti majú problém v piatok sa sústrediť na učenie. Každý z nás by mal vedieť, kedy a za akých okolností pracuje efektívne a kedy zas nie, aby sme si vedeli premyslene naplánovať svoju prácu.

Musím mať dobré kritériá pre rozhodovanie o tom, ako naložím so svojím časom

Vo svete plnom aktivít sme každý deň nútení rozhodovať sa, čo budeme robiť a čo robiť nebudeme. Sú činnosti, ktoré robiť musíme a ktoré robiť nemusíme! Pravda je, že o mnohých si myslíme, že ich „musíme“ robiť.

Kritéria mi pomôžu vyčleniť z činností tie, ktoré sú pre mňa najviac dôležité a vyradiť zas tie, ktoré považujem za povrchné alebo nedôležité.

Svoj čas beriem pevne do rúk vtedy, keď si ho rozvrhnem s dostatočným predstihom

S časom sa oplatí dobre hospodáriť! Ak spolu s Bohom rozmýšľam o tom, čo je predo mnou, nemôžu ma okolnosti a situácie prekvapiť. Boh má moc ma na ne pripraviť. Pri rozvrhovaní beriem do úvahy svoje obmedzenia, schopnosti aj dary a pritom nezabúdam, Kto je nad všetkým, čo je v mojom čase predo mnou…

2 komentárov

  1. Toto si musim citat castejsie ? sice o tomto vsetkom viem, ale takto by som to nikdy nesformulovala spolu. Krasny clanok. Dakujem. Pridavam ´drobne zrnko ´ odo mna … ´marnost nad marnost a vsetko je marnost ´ tento citat sa mi nevie vymyzat z mysle … a tak cokolvek clovek chce robit, staci si nan spomenut … a zisti hodnotu veci, akcii, … casu .. vela pevnej vole pri jeho riadeni prajem vsetkym citatelom!

    • Milá Paula! Ďakujem za vašu reakciu! Nech vás Pan Boh žehná a vedie a dáva milosť všetkým nám to, co sme od Neho prijali v poznaní, aj uviesť do praxe!

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno