Sedem vecí, ktoré muž potrebuje vedieť o vzťahoch

0
757
Poznámka: Toto je druhý diel dvojdielnej série o veciach, o ktorých je vo vzťahu dobré vedieť. Prvý diel si môžete prečítať tu.

Keď sme s mojou manželkou Ruthie ešte len chodili, uvedomoval som si, že začína byť nedočkavá, kedy sa už zasnúbime. Bol som do nej veľmi zaľúbený, skutočne som si nevedel predstaviť svoj život bez nej, a preto som jej chcel ukázať, alebo aspoň naznačiť, moje plány do budúcnosti.

Takže v jeden prekrásny jesenný deň počas jazdy cez hory Severnej Karolíny, som sa pokúsil jej zalichotiť, aby som jej dal najavo, že to s ňou myslím vážne – a tiež ju tým trochu upokojiť. Podarilo sa mi ale spôsobiť presný opak.

„Máš pevné nohy. Dúfam, že naše deti budú mať tiež také pevné nohy ako ty.“

Ten pohľad na jej tvári mi prezradil všetko, čo som potreboval vedieť. Moja nevesta nebýva veľmi často neschopná slova, ale jej tvár sa skrivila do grimasy, niekde medzi smiechom a plačom – a nič z jej úst nevyšlo.

„PEVNÉ?!?!“, konečne zvolala.

Potom dodala, „Aký hrozný spôsob, ako opísať ženu! Ja NIE som pevná.“

Pokúsil som sa vyhrabať z vlastnej jamy vysvetľovaním – povedal som, že som zvolil zlé slovo, že pevný vo mne vyvoláva predstavu modelky a nie trénerky ženského softballu, a tiež som jej hovoril, aké prekrásne sú jej nohy – ale v skutočnosti, nič, čo by som urobil, už nemohlo zachrániť situáciu.

Moje pochopenie žien za posledných niekoľko rokov významne narástlo a som rád, že som to všetko prežil, aby som mohol písať o tom, čo som sa naučil o vzťahoch. Možno práve tento zoznam vás zachráni pred niektorými nástrahami, ktoré vzťahy so sebou prinášajú.

Tu je 7 vecí, ktoré by mal každý muž vedieť o vzťahoch:

  1. Vyhrať hádku môže ublížiť vášmu vzťahu.

Uprostred nezhody typu „on povedal“, „ona povedala“, je jednoduché sa sústrediť iba na to mať pravdu. Ale vo väčšine prípadov, mať pravdu nie je skutočne podstatné. Iba to vo vás podporí pýchu. Nemyslím tým, že by ste mali stiahnuť chvost a uznať porážku už na začiatku každého sporu, ale aspoň z mojej skúsenosti, mať posledné slovo iba zriedkakedy stojí za tú búrku vo vzťahu, ktorú so sebou hádka prinesie.

  1. Čo pre ňu robíš, nie je nikdy dôležitejšie než to, čo pre ňu znamenáš.

Veľa mužov je presvedčených, že keď prinesie domov veľkú výplatu alebo keď dosiahne povýšenie vo firme, stane sa z nich ten správny priateľ alebo manžel. Ale objavil som, že čo v živote pre ženu vykonáme – vezmeme ju na večeru, opravíme jej auto, rozvážame deti – nikdy nie je dôležitejšie ako to, ako sa k nej správame. Súcitite s ňou? Ste k nej milý? Načúvate jej? Správate sa k nej ako k rovnocennému partnerovi? Slúžite jej bez toho, aby ste počítali zásluhy? Zamerajte sa najprv na vaše vlastnosti a až potom si robte starosti s vašou výplatou.

  1. Rande nie je žiadosť o ruku.

Pre tých, ktorí sa boja záväzkov, pripomínam, že zmyslom randenia je spoznať ženu, zistiť ako spolu vo vzťahu ladíte a určiť, či toto je ten druh trvalého životného zväzku, aký chcete. Je potrebné nájsť strednú cestu medzi randením, ktoré je športom a úpenlivým modlením sa predtým, než sa vôbec odvážite pozvať dievča na večeru. Skúste to neprehnať s plánovaním. Randenie je tréningové kolo, nie majstrovstvá sveta. Spravíte chyby, ale neberte si ich príliš k srdcu.

  1. Elektronická komunikácia by vždy mala viesť k osobnému kontaktu, nie ho posúvať do úzadia.

Chápem, že odmietnutie alebo zraniteľnosť nie sú také desivé, keď sa schovávate za obrazovkou. Je ľahké používať technické vymoženosti ako náhradu komunikácie, namiesto toho, aby bola podnetom k častejšiemu osobnému kontaktu. Vo všeobecnosti však sú moderné komunikačné nástroje nevhodný spôsob na to: a) aby ste jej po prvýkrát povedali, že ju ľúbite, b) aby ste sa s ňou rozišli, c) aby ste sa hádali.

  1. Slová majú veľkú silu.

Toto som si samozrejme prežil na vlastnej koži. Muži niekedy nedávajú pozor, keď niečo hovoria, alebo sú prekvapení, keď si ženy vezmú k srdcu nejakú ich nepremyslenú poznámku. Príklady: „Nemám si čo obliecť“ neznamená, že vás volá, aby ste jej prišli do skrine ukázať konkrétne možnosti. Alebo „Vyzerám v tom tučná?“ má iba jednu odpoveď. A nič na nej NIKDY nie je “pevné”.

  1. Počúvať, a nie riešiť, je častokrát najlepší liek na jej ťažkosti.

Ako asi viete, muži zvyknú byť príliš rýchli v snahe vyriešiť problémy, o ktorých im rozpráva ich polovička. Namiesto toho, aby ste skrátili rozhovor tým, že rovno skočíte k riešeniu, niekedy pomôže, ak sa jej spýtate, aký typ odpovede vlastne očakáva. Chce, aby sme niečo napravili, nahnevali sa alebo aby sme iba počúvali? Ak si nie ste istí, proste sa jej spýtajte. Môže to zásadne vylepšiť vašu vzájomnú komunikáciu.

  1. Zaslúžite si rešpekt. Ale nedožadujte sa ho.

Vo vnútri každého muža je túžba po uznaní. Ak chodíte so ženou, ktorá vás nerešpektuje, pravdepodobne je čas odísť, kým sa z vás nestane rohožka. Ale my muži by sme sa nikdy nemali dožadovať rešpektu, pretože to je najrýchlejšia cesta, ako ukázať, že sme ho nehodní.

Inak povedané, ak chcete byť vodcom, začnite tým, že sa stanete sluhom. Urobte jej kávu. Nerobte si zásluhy. Vzťahy sú o dávaní a braní a nikdy to nie je spravodlivé. Budú obdobia viac zamerané na ňu a inokedy sa to celé obráti. Či vo vzťahu alebo v manželstve, muži potrebujú porozumieť, že v tomto majú nasledovať Ježiša. On sa nesťažoval a nežiadal, aby ho ľudia nasledovali. On si ich získal slúžením.

Vzťahy sú zložité, ale ak budeme pamätať, že práve cesta so ženou, ktorú miluješ, je to najlepšie na celej veci, že byť zraniteľný nie je znak slabosti ale odvahy a že ak robíš malé veci, dostaneš sa najďalej, tak vás spoločne čaká nádherný život.

Autor: Michael Dean

http://www.relevantmagazine.com/life/relationships/7-things-every-man-needs-know-about-relationships

Michael Dean sa s nadšením venuje radám o mužnosti. Spoločne s manželkou Ruthie napísali knihu Real Men Don’t Text: A New Approach To Dating (Skutoční muži nepíšu sms-ky: Nový prístup k randeniu). Dvojicu možno zhliadnuť jazdiť po Nashville v klasickom americkom Forde.

Preklad: Marta Filková

Zdroj fotografie: www.pixabay.com