5 najlepších kníh na dušičkové obdobie

0
1282

Tak a je to tu. Po lete a vrtošivej jeseni sa k nám závratnou rýchlosťou prihnali slávnosť Všetkých svätýchSpomienka na všetkých verných zosnulých.

Zatiaľ čo sa ostatní ženú za halloweenskými maskami a instantnými tradíciami, ktoré sú tak komerčné ako pohanské, kresťania s nádejou obracajú svoju tvár k Cirkvi v očistci a k Bohu.

Hoci niektorým sa toto obdobie môže zdať ponuré, smutné a tmavé, pravdou je, že jeho posolstvo je plné nádeje, milosrdenstva a lásky. Autorka Susan Tassoneová vo svojej knihe 365 dní s dušami v očistci píše, že očistec nie je o treste, Božom hneve či odmietnutí. Práve naopak. Očistec je vo svojej podstate svedectvom nesmierneho Božieho milosrdenstva a lásky.

Ktosi raz prirovnal pobyt duší v očistci k pobytu v kúpeľoch. Duša doráňaná bolesťami, hriechmi a zraneniami by neuniesla toľkú Božiu lásku, akou sa napĺňa nebo. Preto sa najprv musí uzdraviť. Obmyť a zahojiť. Jej utrpenie nespočíva v treste z Božieho hnevu, ale v túžbe po Božej láske a prítomnosti, ktoré sú tak blízko a predsa tak ďaleko.

Mnohí svätci pochopili a uchopili túžbu duší v očistci a rozhodli sa svoj duchovný život zasvätiť ich pomoci. Šírili povedomie o potrebe modlitieb za duše v očistci i o skutočnej podstate očistca.

Prinášame vám knižné tipy, po ktorých by ste počas týchto nasledujúcich dní určite mali siahnuť. Nielenže sa vďaka nim hlbšie oboznámite s tematikou očistca, ale navyše vo vás určite vzbudia túžbu modliť sa a pomôcť dušiam v očistci.

365 dní s dušami v očistci (Susan Tassoneová )

Kniha 365 dní s dušami v očistci obsahuje modlitby, učenie o očistci, skutočné príbehy, meditácie, citáty svätých a ešte oveľa viac. Túto knihu môžete použiť, ako len chcete – ako zamyslenia a čítania na každý deň, ako celoročnú novénu, ako sprievodcu liturgickými obdobiami, alebo ju len vezmite do rúk a čítajte tak, ako vás bude Duch viesť.

Každý deň máme príležitosť modliť sa za duše v očistci. Neochabujme v modlitbe a buďme vytrvalí. Musíme vyprázdniť očistec!

Kniha je cirkevne schválená.

Tajomstvá posledných časov (Anna Katarína Emmerichová)

V tejto knihe sa priamo pred našimi očami odohrávajú príbehy, ktoré Boh vyjavil Anne Kataríne Emmerichovej. Hĺbka poznania, do ktorej bola táto mystička pozvaná, sa teraz sprístupňuje aj nám. Boli jej odhalené tajomstvá čias, minulých aj budúcich. Pred jej očami nezostali skryté zápasy o dušu človeka, spôsoby odčiňovania za spáchané hriechy, cena apoštolátu pre duše, ovocie modlitieb a obiet, význačné postavenie Božej Matky v pláne spásy, vpád rozkolu do vnútra Cirkvi a jej prenasledovanie.

 

Stála som pri bráne neba a pekla (Gloria Polo)

Gloria Polo hovorí o tom, ako v jedno popoludnie po zasiahnutí bleskom zomrela (udržiavaná len na prístrojoch), stretla sa s Bohom, bola podrobená osobnému súdu a vrátila sa na zem. Jej návrat do života je o to viac šokujúci, že prežila absolútne uzdravenie a obnovenie svojho tela. Po nehode bola totiž celá spálená: a to zvnútra aj zvonku. Jej svaly, vnútorné orgány ako pečeň, ľadviny, pľúca i jeden z vaječníkov boli zuhoľnatené. Preto už len ona sama je chodiacim zázrakom, pred ktorým stojí v nemom úžase každá logika.

Úbohé duše z očistca (podľa videní Anny Kataríny Emmerichovej)

Videnia bl. Anny Kataríny Emmerichovej v knihe Úbohé duše z očistca sa týkajú očistca ako stavu duší, ktoré patria k spaseným, no musia podstúpiť očistenie za hriechy a nedokonalosti, ktoré si ešte nesú. Vo videniach sa duchovný svet prelína so svetom fyzickým a z rozmerov fyzického sveta prestupuje do duchovného. Preto neraz používa aj označenie svetových strán alebo smeru pohybu nahor a nadol podľa ľudského vnímania a predstavy, hoci očistec (a rovnako aj nebo a peklo) nie sú geograficky určenými miestami, ale predovšetkým stavom duše po smrti.

Utrpenia a radosti očistca (Franz Spirago)

Kniha Franza Spiraga Utrpenie a radosti očistca obsahuje súhrn najdôležitejších očistcových tém. Stojí na učení cirkevných autorít a je plná vízií a mystických zjavení svätých. Duše v očistci. Úbohé, a predsa také mocné.

Kniha je cirkevne schválená.

 

BONUS

Traktát o očistci (Svätá Katarína Janovská)

Očistec, ako ho vidí Katarína, nie je geografickým miestom kdesi v útrobách zeme. Je to obrovský oheň túžby po Božej prítomnosti, planúci v dušiach zranených hriechom, bolesťou a vedomím, že Boh je taký svätý a čistý, že duša so škvrnami hriechu by pred ním neobstála. Bezpodmienečná a nekonečná láska sa tak stáva balzamom na ubolenú trpiacu dušu i plameňom usvedčujúcim z vlažných rozhodnutí, ktoré počas života robila.

 

 

Všetky spomenuté knihy a ešte viac titulov (nielen o očistci) si môžete zakúpiť na Zachej.sk.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno