Slávte liturgický rok v rodine spolu s nami! Otvárame e-shop s pomôckami pre výchovu detí vo viere

0
1110

Americká autorka viacerých bestsellerov o prežívaní viery v katolíckej domácnosti Mary Reed Newland túžila po tom, aby spolu s rodinou hlbšie a aktívnejšie prežívali katolícku vieru. Odpoveď na túto túžbu našla v domácom slávení liturgického roka – jeho období a sviatkov. Mary chcela, aby boli aktívnymi členmi Cirkvi nielen účasťou na bohoslužbách, ale celým rytmom rodinného života. Rozhodla sa teda vytvárať pre svoju rodinu také aktivity, ktoré budú súvisieť s daným obdobím či sviatkom v rámci liturgického roka. Priznáva, že zo začiatku to bolo pre nich celé akési čudné, cítila sa zahanbene a neohrabane, keď pred rodinou prezentovala svoje nápady. Trvalo to dlhšie obdobie, aby sa v takomto domácom prežívaní liturgického roka začali všetci cítiť prirodzene. Niekedy deň, ktorý chceli prežiť oslavne, narušila neočakávaná udalosť, a tak tento konkrétny sviatok nijako špeciálne neprežili. Inokedy rodina na jej nápady nezareagovala alebo ich ani ona sama nebola schopná zrealizovať. Mary však vnímala, že je to Božia vôľa, aby spoločne doma prežívali liturgický rok. Cirkev je Kristovým telom a prežívanie liturgického roka je skutočne spôsob nasledovania Krista, nie iba nejaký rozmar katolíčky na materskej.

Cieľom portálu zastolom.sk je sprevádzať rodiny na ceste viery, pomáhať manželom rásť v harmónii a tiež pomáhať rodičom pri výchove a odovzdávaní živej viery deťom. Našu publikačnú činnosť a všetky aktivity zameriavame práve na tieto ciele. Už dlhšie vnímame, že by naše rodiny potrebovali v tomto smere pomoc aj vo forme materiálov, ktoré by mohli deťom vieru a život v Cirkvi priblížiť. Rozhodli sme sa, že popri našej doterajšej činnosti vytvoríme aj e-shop, internetový obchod, v ktorom môžete nájsť produkty, ktoré Vám pri výchove detí vo viere a v prežívaní liturgického roka budú pomáhať.

Portál zastolom.sk spúšťa e-shop. Internetový obchod, ktorým chceme pomôcť rodinám nastúpiť na cestu prežívania liturgického roka v každodennom rodinnom živote. Ponuku e-shopu budeme postupne rozširovať. Už dnes v ňom nájdete to, čo inde nie – naše vlastné autorské produkty ako napr. Obrúsky v liturgických farbách, ktoré môžete na stole meniť podľa aktuálnej liturgickej farby, Nedeľný bulletin v tlačenej podobe, pomôcky ku Katechézam Dobrého pastiera v átriách i doma či ružence pre najmenších.

Ako hovorí Mary Reed Newland, možno každodenné prežívanie a oslavovanie liturgického roka vyzerá jednoducho alebo, naopak, sa zdá neuskutočniteľné. Hovorí, že v skutočnosti ide najmä o pomalý proces. V prežívaní liturgického roka budeme rásť iba tak rýchlo, ako nám to dovolí Duch Svätý. Adventné vence a jasličky, vianočné jedlo, sviečky a požehnania, pôstna fialová, popol a bahniatka, príbehy, zvyky a oslavy – to nie je nič, ak nie sme vnútorne zapálení Duchom Svätým a ak ho nenecháme pôsobiť v nás. Aj tu ide o ten starý známy boj o rast v láske, dobrote, trpezlivosti… je to o dobre vykonanej práci aj zábave, ale najmä o oslavovaní Boha vo všetkom, čo robíme. Liturgickým životom sme s Kristom skutočne spojení. Liturgickým vychovávaním detí využívame všetko bohatstvo, ktoré máme k dispozícii. Mary hovorí: Opýtala som sa našich detí: ,,Ako sa cítite ako katolíci?” Odpovedali: ,,Nuž, byť katolíkom je celkom zábava! Máme oslavy a svätých, príbehy a stále niečo na práci a keď ideme na omšu a kňaz drží Pána, môžeme mu hovoriť, že ho ľúbime.”

Túžime po tom, aby naše rodiny vnímali Cirkev ako svoj domov, aby im liturgický rok nebol cudzí. Aby sme boli aj s našimi deťmi nadšení z prežívania roka spolu s Cirkvou, aby sme vnímali radosť z toho, že sme členmi Kristovo tela – Cirkvi a nasledovali Krista v každodennom živote. Tomu chce slúžiť portál zastolom.sk aj čerstvo otvorený e-shop. Dúfame, že u nás nájdete množstvo inšpirácií, ako pomáhať svojim deťom a svojim rodinám na ceste viery. Nech sa páči, vstúpte!

 

Diana Hricová, šéfredaktorka zastolom.sk

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno