Najlepší spôsob komunikácie s partnerom, ktorého jazykom lásky sú slová uistenia

1
1430

Pred niekoľkými rokmi, keď bol môj manžel ešte len mojím snúbencom, sme navštevovali kurz prípravy na manželstvo. Ako čerství snúbenci sme potrebovali všetku dostupnú pomoc, aby sme sa pripravili na celoživotnú cestu v dobrom aj zlom. Pravda, boli sme už rozhodnutí oddať sa jeden druhému po celý zvyšok našich životov, ale vedeli sme, že stále existujú veci, ktoré sa môžeme naučiť o smerovaní nášho vzťahu. Takže keď lektor kurzu prípravy na manželstvo označil knihu Päť jazykov lásky za materiál, na ktorom budeme v kurze pracovať, šli sme do toho.

Ak ste nečítali knihu Garyho Chapmana, tak ste prišli o veľa. Na celom svete sa predalo viac ako desať miliónov kusov Chapmanovho bestselleru. Niet sa čomu čudovať, pretože týchto dvesto strán zmenilo nespočetné množstvo vzťahov vrátane toho môjho.

Chapman vo svojej knihe vysvetľuje, že lásku zvyčajne dávame a prijímame piatimi hlavnými spôsobmi: slovami uistenia, sústredenou pozornosťou, darmi, skutkami služby a fyzickými dotykmi. Môj vtedajší snúbenec a ja sme si pozerali svoje materiály počas dňa a potom sme diskutovali o našich jazykoch lásky počas občerstvenia v mojej maličkej obývačke. Môj snúbenec sa nevedel rozhodnúť medzi fyzickými dotykmi a sústredenou pozornosťou (nakoniec sa ukázalo, že oboje). U mňa bol víťaz jasný: slová uistenia.

Čo nás Chapmanova kniha naučila – a predpokladám, že to učí väčšinu ľudí – je to, že láska sa nekomunikuje vždy tým istým spôsobom. Je to preto, že páry málokedy zdieľajú rovnaký jazyk lásky. Môj manžel sa mi napríklad pokúša prejavovať lásku medvedími objatiami a tým, že tancuje so mnou po kuchyni. S ľútosťou musím priznať, že mojkanie nie je pre mňa to pravé orechové. Ja som sa zas pokúšala môjmu manželovi preukazovať lásku nespočetnými skutkami služby. Varím každé jedno jedlo a prv než príde domov, kontrolujem, či je dom bez chybičky. Avšak, keďže jeho primárnym jazykom lásky nie sú skutky služby, snažiť sa to robiť pre neho je často len stratou času. Isteže, on moje gestá ocení. Ale to, či je riad umytý alebo či sa podlahy lesknú čistotou, nemá vplyv na to, či sa cíti byť milovaný. Najviac uveličene sa cíti pri jednoduchom pohladení po tvári tesne pred spaním. Čo sa mňa týka, najviac pociťujem bezpečie, keď počúvam, čo si o mne myslí a čo ku mne cíti. Slová „Milujem ťa” ma hrejú pri srdci. Ale počuť prečo ma miluje, ma povznáša až do neba. A naopak, hrubosť, urážky, a dokonca aj príkry tón hlboko zraňujú tých, ktorých jazykom lásky sú slová uistenia.

Za štyri roky, počas ktorých sme prežili tri veľké sťahovania a neskôr prišli dve deti, sa môj manžel celkom vypracoval v napĺňaní mojej nádrže lásky slovami uistenia. Nebola to ľahká cesta ani pre jedného z nás. On si myslieval, že mi stačí jedna textová správa od neho denne (a som si zas myslela, že jedno objatie medzi dverami pri príchode domov ho urobí šťastným!). Ale cestou pokusov a omylov sme zvládli jazyk lásky toho druhého.

Ako Chapman vysvetľuje vo svojej knihe, každý dokáže oceniť všetky jazyky lásky. Aj vtedy, keď primárnym jazykom lásky vášho partnera nie sú slová uistenia, z týchto zručností môžete ťažiť. Nie je to len o občasných listoch, textových správach, telefonátoch alebo e-mailoch. Nie je to ani o tom, aby sme naše dni naplnili hlbokými konverzáciami. Je to o tom, čo hovoríte a ako to hovoríte. Ak majú byť slová uistenia účinné, je potrebné investovať do nich čas a áno, aj lásku.

Tu je niekoľko silných myšlienok, ktoré ku mne prichádzajú cez slová môjho manžela. Ak hľadáte ďalšie zmysluplné spôsoby na vyjadrenie svojich pocitov niekomu, koho milujete, použite ich ako pomôcku. A tentoraz možno budú vaše slová hovoriť hlasnejšie ako vaše skutky.

1. Pokora

Každý večer máme rituál, ktorý nazývame „Tri veci.” Povieme jeden druhému (1), že je nám ľúto, čo sme v ten deň urobili (alebo neurobili) (2) za čo sme vďační a (3) ako vieme, že tá druhá osoba je „tá pravá”. Obaja s manželom máme veľké egá, takže je pekné, že máme bezpečný priestor na konci dňa na uznanie všetkých omylov, ktorých sme sa voči sebe dopustili. Položíme naše nedokonalosti pred toho druhého. A dostáva sa nám odpustenia, pochopenia a šance skúsiť to znova na ďalší deň. Je to tiež dobrá príležitosť pustiť paru hnevu alebo pocitov zranenia, takže nám v dlhodobom horizonte nebudú vmietnuté do tváre.

Ak máte ťažkosti povedať prepáč, je na to jeden dobrý spôsob – odkaz. A neexistuje nič lepšie než pokorné srdce, ktoré dokáže búrať múr medzi dvoma ľuďmi.

Príklady slov pokory:

  • Ľutujem/Mrzí ma, že . . .
  • Nabudúce sa pokúsim . . .
  • Mohol som/mohla som ___ dnes urobiť lepšie . . .
  • Musel/a si sa cítiť (znepokojene, zmätene atď.) keď ja . . .

2. Vďačnosť a uznanie

Nič ma nenapĺňa väčšmi ako počuť svojho manžela, že si všimol malé veci, ktoré pre neho robím. Či už mi pošle rýchlu správu s poďakovaním za chutný obed, ktorý som pripravila, alebo vymenuje zoznam činností počas „Troch vecí”, jeho vďačnosť mi ukazuje, že to nepovažuje za samozrejmosť. Jednoduchá vďačnosť od srdca dáva význam a zmysel našim činnostiam počas dňa.

Buďte konkrétni. Je nádherným darom pre druhú osobu ukázať, nakoľko je jeho alebo jej jedinečná úloha vo vašom živote dôležitá. To isté platí aj pre vašich rodičov, priateľov a kolegov.

Príklady slov uznania:

  • Oceňujem, že ty . . .
  • Nemohol/nemohla som dnes urobiť___ keby nebolo teba . . .
  • Som vďačný/vďačná, že ty . . .
  • Som rád/rada, že si moja (mama, sestra, priateľka atď.), pretože . . .

3. Povzbudenie

Okrem toho, že som editorkou magazínu Verily pre životný štýl, som aj manželkou a matkou. Netreba pripomínať, že v mojom živote je mnoho oblastí, keď mám možnosti prejaviť svoje nedostatky. Dokonca aj v dňoch, keď sa cítim najúspešnejšia, pýtam sa seba, či som nemohla to či ono urobiť lepšie. Môj manžel rozptýli moje pochybnosti, keď mi povie, ako veľmi verí vo mňa a v moje schopnosti.

On vie, že najbláznivejší čas pre mňa je uprostred dňa. Nakoniec, celé dopoludnie som bola s deťmi, pokúšajúc sa vyvážiť prácu, povinnosti a moje duševné zdravie. Takže mi zvyčajne krátko zavolá, opýta sa, ako sa mi darí. a ponúkne niekoľko povzbudivých slov. Jednoduché „Si skvelá mama. Si taká trpezlivá a máš tak rada deti!“ stačí na to, aby ma presvedčili, že mám všetko, čo potrebujem na zdolanie ďalšej špinavej plienky a kúskov jedla rozsypaných po celej dlážke. Kto by povedal, že utrhnúť si minútu na povzbudenie druhého môže zmeniť postoj človeka po celý zvyšok dňa?

Príklady slov povzbudenia:

  • Verím ti, pretože . . .
  • Urobilo to na mňa dojem, keď si . . .
  • Dobrá správa je, že . . .
  • Keď potrebuješ pozdvihnúť náladu, mysli na . . .

4. Súcit

Slová uistenia pre mňa znamenajú to, že viem, že ma pochopili. Manžel ma utešuje, že mám niekoho, kto prežíva moje boje so mnou. Keď mi povie, že pozná moje obety a utrpenia, cítim sa k nemu bližšie. Cítim, akoby mi niekto pomáhal niesť bremeno na mojich pleciach.

Skvelý spôsob, ako sa vcítiť do pocitov druhého, aj vtedy, keď mu úplne nerozumiete, je premýšľať o tom, ako sa asi cíti alebo čo si myslí. Pomáha prerozprávať si, čo viete o tom, čím daná osoba asi prechádza.

Príklady slov súcitu:

  • To musí byť skutočne ťažké, keď . . .
  • Neviem si predstaviť, aké to musí byť pre teba ťažké . . .
  • Znie to . . . je to tak?
  • Viem si predstaviť, ako si sa vtedy cítil/a, lebo . . .

5. Rešpekt a obdiv

Kedykoľvek sa s manželom pýtame párov na tajomstvo ich dlhého a šťastného manželstva, rešpekt sa nachádza na vrchole troch odpovedí. My možno rešpektujeme a obdivujeme ľudí, ktorých milujeme, ale ako často to vyjadrujeme slovami? Keď mi manžel hovorí konkrétne dôvody, prečo ma rešpektuje, nemôžem inak, ako cítiť sa milovaná. Takto ma posmeľuje zostať pred sebou v pravde, rásť a pokračovať v nasledovaní svojich snov. Posúva ma to spoznávať svoje silné stránky, ktoré by som možno považovala za samozrejmé, najmä v zápasoch každodenného života. Pripomína mi to, ako sa naše osobnosti dopĺňajú, keďže u druhých často uznávame to, čoho my sami máme málo.

Môj manžel mi každý deň píše list. Niekedy je len na prilepenom lístku a niekedy na dvoch veľkých papieroch. Schová ho do môjho laptopu alebo ho nechá na zrkadle v kúpeľni. Keď to robí, vždy sa cítim ním poctená, či už poznamenáva niečo o mojej kreativite s deťmi alebo obdivuje moju schopnosť pracovať dlho do noci. Povzbudzuje ma to byť stále najlepším prevedením svojho ja, ktorým dokážem byť. A na oplátku, pomáha mi to budovať našu rodinu.

Ukážte svojej milovanej osobe, že ho alebo ju rešpektujete tak, že budete rozprávať zdvorilo a dávať komplimenty. Buďte konkrétni a úprimní. Keď s niečím nesúhlasíte, zdržte sa posudzujúcich rečí. Radšej dávajte otázky alebo navrhnite sa o tom ešte porozprávať. Konečne, je v poriadku byť rozdielni. Slová uistenia ako skutok lásky by mali byť zamerané na druhú osobu, nie na vás.

Príklady slov rešpektu:

  • Dobrá práca . . .
  • Som taký/á vďačný/á, že si v mojom živote, lebo . . .
  • Kiež by som mohol/mohla ___ spôsobom, ako to robíš ty.
  • Obšťastňuje ma, keď ty . . .
  • Som na teba hrdý/á . . .

Teraz si možno pomyslíte: „Ty si teda fakt náročná.“ Je to pravda. Potrebujem slová uistenia. Prahnem po nich. Vy možno túžite po niečom inom. Ak nie ste si istí, aký je jazyk lásky vášho milovaného, otestujte sa a zistite to. Po prečítaní knižky sme môj manžel a ja vedeli, akým jazykom lásky rozpráva ten druhý – ale nedokázali sme ho začať používať za jeden deň. Treba sa hlbšie porozprávať, neustále praktizovať a poskytovať láskavú spätnú väzbu, a tak sa naučiť, ako „rozprávať” jazykom toho druhého. Aj tak je vždy čo zlepšovať. Je dobré, že máme celý život na to, aby sme na tom spolu pracovali.

 

http://verilymag.com/2015/08/five-love-languages-dr-gary-chapman-words-of-affirmation-marriage-preparation-romance-relationships

Preklad: Bernadeta Kleinová

1 komentár

  1. Ďakujem za odvahu zdôveriť sa a za pekný článok aj za to členenie to lahodí mojej neorganizovanej osobnosti.
    Ako píšeš v poslednom odstavci, pôsobí to naozaj náročne a to bol aj môj prvý dojem potom mi ale prišlo, že sama používam tieto slová ku svojim blízkym úplne nenútene lebo viem, že ich to teší a povzbudzuje.
    Mala by som návrh na ďalší článok, keďže mám jazyky lásky tvojho manžela celkom by ma zaujímalo niečo takéto pre jazyk lásky pozornosť a dotyky, prípadne tvoj pohľad na partnera, ktorého jazykom lásky sú pozornosť a dotyky.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno