To skutočné čaro svadobného dňa

0
134

Ako terapeut pre páry som každoročne počas leta pozvaný na viac svadieb ako bežný človek. Moja žena a ja sa tento rok zúčastnime minimálne na siedmich a z toho štyri páry budem ja sám oddávať.

Pre mňa samotného je to vždy neuveriteľná skúsenosť a veľké privilégium. Sčasti je to však takmer vždy rovnaké: príchod páru, vzájomné „áno“ , sľuby, obrúčky, bozk a slávnostný odchod. Celý obrad trvá menej ako dvadsať minút.

Počas obradu je aj časť, kde je mojou úlohou povedať snúbencom, ako si vybudovať úspešné manželstvo. Bohužiaľ, v danom momente mám dve veľké nevýhody. Prvá je, že snúbenci si z môjho prejavu pravdepodobne nič nebudú pamätať. Sú tak vyburcovaní adrenalínom, že sotva môžu počuť viac ako ich vlastný plytký dych. V tom najhoršom prípade sa len jednoducho snažia neomdlieť.

Druhá nevýhoda je fakt, že manželstvo je skutočné veľmi komplikované. Neexistuje spôsob, ako ho zhrnúť v troch stručných bodoch počas šiestich minút, ktoré mám počas obradu k dispozícii. Väčšinou poviem niečo v tom zmysle, že je mnoho kľúčov k úspešnému manželstvu, ale kým zistíte, ktorý kľúč ide do ktorých dverí, niekto príde a vymení zámky. (Tento vtip je zvyčajne sprevádzaný hlasným smiechom svadobčanov.) Ďalej v krátkosti spomeniem dôležitosť komunikácie, spoločenstva a ako zvládať konflikty. Najviac sa však snažím, aby pár pochopil túto dôležitú vec: jediná skutočná cesta, ako sa naučiť fungujúcemu manželstvu, je byť vydatá/ ženatý. To pravé poznanie prichádza až časom a svadobný deň je hlavne určený na oslavu.

Zdá sa, že priebeh svadby je rutina. I napriek tomu všetkému je na svadbe niečo zázračné. Minimálne by to tak malo byť. Myslím si a skutočne verím tomu, že sobáš má vzťah zmeniť.

Svadba by mala pretvoriť pár do nového celku. Nie nadarmo sa počas obradu už stáročia používa výraz, že dvaja sa stanú jedným telom. Tento pojem si však vyžaduje zásadný posun v spôsobe, akým sa partneri pozerajú sami na seba a na ich vzájomný vzťah.

Jedna z mojich najobľúbenejších pasáží o manželstve sa nachádza v autobiografii Kristin Chenoweth. Ona sa vo svojej knihe pýta jednej jej staršej priateľky, ako zvláda byť stále vydatá s tou istou osobou už celých tridsať rokov. Odpoveď jej priateľky bola viac menej takáto: „Nie som vydatá za tú istú osobu. Môj manžel nie je ten istý človek, čo bol pred tridsiatimi rokmi. Ja našťastie tiež nie. Vďaka Bohu.“ Manželstvo zmení to, kým ste a dáva vám bezpečné miesto na túto zmenu, ktorá začína práve svadobným dňom.

Ak sa chystáte vstúpiť do manželstva, spýtajte sa sami seba týchto pár otázok. Ako sa zmeníte po svadbe? Čo očakávate alebo čo chcete od manželstva po svadbe samotnej? Tieto otázky sú obzvlášť dôležité, ak pred svadbou spolu bývate, intímne žijete alebo sa spoločne staráte o financie, deti či domácich miláčikov. Ak svadba nepredstavuje žiadnu dôležitú zmenu vo vašom vzťahu, potom to nie je nič viac ako len zábavná a drahá oslava. Pýtajte sa navzájom, čo môže znamenať „stať sa jedným telom“. Bude to vyžadovať veľa obety a kompromisov pre vás oboch. „Stať sa…“ je dlhý proces a „jedným telom“ bude vyzerať v budúcnosti úplne inak, ako je tomu dnes.

V tomto videu, ktoré sa rýchlo stalo na internete virálnym, sa jednému páru umožnil krátky pohľad do budúcnosti (za pomoci profesionálnych vizážistov, ktorí sa postarali o to, aby pár vyzeral stále staršie a staršie). Tento experiment umožnil snúbencom zamyslieť sa nad niečím, čo sa počas bláznivých svadobných príprav často prehliada; nad ďalekou budúcnosťou a starnutím. Je ťažké uvažovať nad tým všetkým pod tlakom príprav očakávaného svadobného dňa. Už ste niekedy rozmýšľali ako zostarnete? Nehovorím o najbližších piatich alebo desiatich rokoch. Mám na mysli to, čo sa v psychológii nazýva „spoločné napredovanie životom“ a myslí sa pod tým fakt, že sa stanete úplne inými ľuďmi vo veku 50, 70 alebo 90 rokov.

Je ťažké si toto všetko uvedomiť ešte pred svadbou. A svadba samotná určite nie je ten správny deň na uvažovanie o smrteľnosti. Skúste si však vyhradiť počas svadobných príprav pár chvíľ pre seba na vnútornú reflexiu o spoločnom napredovaní životom a o zmenách, ktoré vás čakajú. Garantujem vám, že vaše svadobné sľuby dostanú úplne nový a hlbší význam.

Sľuby sú moja obľúbená časť svadby. Keď pár požiadam, aby po mne opakoval text daných sľubov, snažím sa, aby to bolo čo najpomalšie. Niekedy naschvál vkladám dlhé pauzy medzi vety a slovíčka, aby si uvedomili vážnosť svojho sľubu. Vždy dúfam, že sa do seba úprimne zahľadia a v tom druhom uvidia svoje budúce ja.

Možno sa chystáte brať toto leto. Možno ste už dávno zosobášení. A možno vôbec nemáte chuť sa v budúcnosti brať. Bez ohľadu na vašu situáciu vás pozývam zamyslieť sa nad transformačným charakterom svadobného obradu. Ak si pripustíte, že svadobný deň je veľmi dôležitý moment v dlhom procese zmien v živote, bude to mať veľmi pozitívny vplyv na zrelosť vášho manželského záväzku.

 

 

Preklad: Adriana Vandenbossche

http://verilymag.com/2015/07/your-wedding-day-meaning-transformation-marriage

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár
Prosím zadajte svoje meno