Blog: Keď pod vianočným stromčekom nie sú darčeky, ale… Dieťa Ježiš!

0
403

„Už si napísal Ježiškovi, čo chceš, aby ti priniesol pod stromček?“ pýtajú sa ľudia detí pred Vianocami. „Čo ti priniesol Ježiško?“ pýtajú sa po Vianociach. Sama som sa pristihla, že sa mi tieto otázky tlačia na jazyk. Akoby nebolo nič iné, čo by sme sa mohli detí o Vianociach spýtať. A tak sme sa s manželom pred tromi rokmi vydali na cestu hľadania spôsobu slávenia sviatkov Narodenia Pána, ktorý by nám ako rodine pomohol vstúpiť do Tajomstva momentu, keď sa Boh stal človekom, aby sme sa my mohli stať bohom, ako napísal sv. Irenej z Lyonu.

Z roka na rok sa učíme, objavujeme niečo nové a tak postupne vybrusujeme ten „náš“ rodinný spôsob slávenia Vianoc. Tento rok začalo všetko tým, že sme na začiatku Adventu postavili do centra pozornosti na rodinný stôl prázdny Betlehem – postavu kľačiacej Márie a Jozefa pri prázdnych jasličkách. Pri tomto Betleheme spolu stolujeme, ráno pri raňajkách počúvame Rorate caeli a večer si spoločne prechádzame deň a za každý dobrý skutok vystieľame jasličky kúskom slamy. Takto pripravujeme na Ježišovo narodenie nielen jasličky – nech je v nich Novonarodenému mäkšie a teplejšie – ale aj naše srdcia.

Všetci sa už tešíme na Štedrý večer, keď po slávnostnej večeri za jasu betlehemského svetla a zvuku Veni, veni, Emmanuel pôjdeme do obývačky a náš synček Adam Emanuel (Adam ako prvý človek a Emanuel ako Kristus – podľa Cirkevných Otcov „druhý Adam“) vloží do jasličiek postavu Ježiška. Potom sa prezlečieme za pastierov (toto malo minulý rok veľký úspech) a budeme sa Novonarodenému klaňať a spievať koledy, ktoré sme cvičili počas Adventu. Štedrý večer zakončíme spoločným pozeraním príbehu Narodil sa kráľ (eshop).

A čo darčeky? S určitým váhaním sme im zatiaľ pridelili miesto pri raňajkách v deň slávnosti Narodenia Pána. Každý člen rodiny dostane jeden. S vysvetlením, že tak, ako obdarúva Dieťa Ježiš nás, aj my sa navzájom obdarúvame.

Nedala by som za to ruku do ohňa, ale pápež Pavol VI vraj raz povedal: „Mám rád tradície. Preto rád vytváram nové.“ My máme radi Ježiša, preto hľadáme spôsoby slávenia liturgických sviatkov, ktoré nám pomôžu dotknúť sa ich podstaty. Zároveň by však nemali stratiť zo svojej príťažlivosti pre deti. Svetlo sviečky, hudba, klaňanie sa pastierov, pozeranie príbehu Ježišovho narodenia – to všetko sú momenty, ktoré pohladia detskú (ale i dospelácku) dušu a predsa poslúžia na vovedenie do Tajomstva, ktoré v predvečer sviatku Narodenia Pána slávime. Bola by predsa škoda, keby boli Vianoce len o darčekoch.

 

Ako slávite sviatky Narodenia Pána vy? Napíšte nám o tom do 6.1.2015 na info@zastolom.sk. Najzaujímavejšie príspevky uverejníme na zastolom.sk a traja výhercovia získajú DVD Narodil sa kráľ.

Úvodná fotografia: www.pixabay.com